Drs. Marink van Kessel is orthopedagoog, afstudeerrichting Leren en Ontwikkeling aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze onderzoekt en begeleidt kinderen, jongeren, studenten en volwassenen bij vragen over persoonlijke ontwikkeling, studie of werk.
“Ik ben gespecialiseerd in hoogbegaafdheid. Ik heb geleerd dat hoogbegaafdheid zich kan verstoppen en daardoor vaak niet op tijd herkend wordt. Het kan gaan lijken op een leer- of ontwikkelingsstoornis, zoals autisme en ADHD. Ik heb daarom naast hoogbegaafdheid expertise opgebouwd op beide gebieden apart, maar ook op de combinatie ervan: het dubbel bijzondere kind (oftewel twice-exceptional learner). Alleen op die manier kan gedrag goed geduid en verklaard worden. Ik begeleid met veel plezier kinderen, jongeren, ouders en/of volwassenen in het ontdekken van hun eigen hoogbegaafdheid, of die van hun kind. Het doel is om adequaat gedrag op school, werk en thuis te ontwikkelen en uitdagende opvoedsituaties te begrijpen en aan te kunnen gaan. Dit doe ik door het eigen ‘zijn’ te erkennen en te bekrachtigen. Leren denken, leren leven en leren ‘leren’ staan centraal, waarbij erkenning wordt gegeven aan het hoogsensitieve zijnsluik dat bij hoogbegaafde mensen hoort.
Mijn ervaring in zowel het basis- als voortgezet onderwijs, mijn werk voor Stichting SocratOss en mijn eerdere werk in een psychologenpraktijk maken dat ik het werkveld breed ken. Ik heb de kracht ontdekt van begeleiding in de context van gezin en school tegelijk: het gedrag op school ziet er vaak anders uit dan thuis, maar blijkt meestal dezelfde oorzaak te hebben. Als je je op school of in je werk te veel aan moet passen, is dit thuis vaak te merken aan druk, boos of juist teruggetrokken gedrag. Door de kracht van beide contexten tegelijk te benutten, lukt het om sneller gewenste resultaten te bereiken en die resultaten vast te houden. Dit vergroot de zelfredzaamheid, participatie èn het geluk van kinderen, jongeren en volwassenen.”.
Hoogbegaafd de Podcast
Kristel van Eijk is sinds haar 19e werkzaam in de media. Ze heeft tv gemaakt als presentatrice en bij een aantal radiostations gewerkt als DJ. Sinds 2018 is ze fulltime met haar stem aan het werk als voice-over.
We hebben elkaar leren kennen in een warme samenwerking rondom hoogbegaafdheid. Toen ze startte met Hoogbegaafd de Podcast, heeft ze mij gevraagd mijn expertise over dit onderwerp in te zetten om vragen van ouders te beantwoorden. Door Kristels geweldig fijne manier van interviewen is het een mooi gesprek geworden.
Alle podcasts zijn fijn om te beluisteren en blijven tot het eind toe boeien. Echt een aanrader voor ouders, maar ook voor opvoed- en onderwijsprofessionals. Je leert ervan wat het opvoeden van een intens levend kind met jou als ouder doet. Hoe mooi het kan zijn, maar ook welke onzekerheden het met zich mee kan brengen. Je hoort ook hoeveel kruim het hoogbegaafde kinderen kan kosten om zich voortdurend aan te moeten passen op school. En je leert over de veerkracht van een mens en de kracht van liefdevol opvoeden, in blijven geloven in je kind.
Hiernaast staat de link naar de eerste IQ & A waaraan ik mee heb mogen werken.